Algemeen

12 tips voor een scootmobiel kopen. Dit moet je weten!

Een scootmobiel is ideaal voor personen die minder goed ter been zijn. Toch hoef je niet gehandicapt te zijn om op een scootmobiel te mogen rijden. Je hebt niet eens een rijbewijs nodig! Er zijn veel vragen over scootmobielen, op deze pagina vind je de antwoorden.

 

1. Wat kosten scootmobielen?

De meest populaire scootmobielen kosten tussen 2000 en 4000 euro. Je kunt een goedkope scootmobiel kopen en er zijn ook veel duurdere types leverbaar. Bij Fast & Furious liggen de populairste opties binnen deze marge. Goedkoop kan duurkoop zijn, aan de andere kant betaal je soms teveel voor een bekend merk. De vuistregel is; koop niet het allergoedkoopste model en middenklasse scootmobielen bieden de beste prijs/kwaliteit verhouding. Vergelijk merken en modellen in de webshop om zo de afweging te maken.

 

2. Scootmobiel met 3 of 4 wielen?

De meeste scootmobielen die je kunt kopen hebben 3 wielen. Dit maakt ze wendbaar en de vering is soepel. Modellen op 4 wielen liggen iets stabieler op de weg maar op een uitzondering na wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Een 3-wiel scootmobiel lijkt vaak op een standaard scooter met twee wielen aan de achterzijde. Als je vaak op de stoep of in winkels rijdt dan zal een scootmobiel op 3 wielen de meest voor de hand liggende optie zijn.

 

3. Wat betekent actieradius?

Actieradius staat voor het aantal kilometers dat je op één volle lading kunt afleggen. In de praktijk zal dit sterk verschillen vanwege de wind, helling en maximumsnelheid. Het is doorgaans mogelijk om de standaard actieradius uit te breiden met een hoge capaciteit accu. Een goedkope lood-accu zal op den duur in capaciteit teruglopen, een li-ion accu is duurder bij aanschaf maar gaat veel langer mee.

subsidie krijgen op een scootmobiel

4. Wat is de maximumsnelheid?

De officiële maximumsnelheid met een scootmobiel ligt op 25 km/u. Niet alle modellen halen deze snelheid maar het is zeker mogelijk. Daarnaast kan een scootmobiel met sterke motor binnen enkele seconden op topsnelheid zijn. Gelukkig kun je ook de snelheid terugschakelen naar maximaal 6 km/u voor als je rijdt op de stoep of in de winkel.

 

5. Rijbewijs verplicht op scootmobiel?

Omdat een scootmobiel als gehandicaptenvoertuig wordt beschouwd is een rijbewijs niet verplicht. Voor modellen die sneller rijden dan 10 km/u is er een minimumleeftijd van 16 jaar, dit geldt eigenlijk voor alle gangbare modellen. Als het voertuig sneller rijdt zoals een brommobiel dan heb je wel een rijbewijs nodig. Ook als je niet gehandicapt bent is een rijbewijs niet verplicht. Een cursus volgens als je niet eerder op een scootmobiel hebt gereden is wel aan te bevelen.

 

6. Is een scootmobiel comfortabel?

Een scootmobiel met standaard stoel zal voor de meeste mensen voldoende comfort bieden op kortere afstanden. Als je grote afstanden overbrugt of als je rugklachten hebt dan zijn er modellen waar je een meer comfortabele zetel op kunt laten plaatsen. Die stoel biedt meer ondersteuning en kan gedraaid worden voor een eenvoudige instap.

Wat kosten scootmobielen

7. Hoe kun je een scootmobiel opladen?

Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een uitneembare accu of een aansluiting op het scootmobiel. In alle gevallen kun je via een standaard 220/230V stroomaansluiting jouw voertuig opladen. Laden kan enige tijd duren, langzaam laden zorgt ervoor dat de accu langer meegaat. Een lood-accu vereist wat meer zorg en onderhoud, lithium ion modellen zijn juist zeer onderhoudsarm.

 

8. Is een scootmobiel op maat mogelijk?

Er zijn diverse opties om een scootmobiel aan te passen op de specifieke wensen van de berijder zoals:

 

  • Comfort stoel die draaibaar is.
  • Versnellen met voet in plaats van hand.
  • Remmen met voet in plaats van hand.
  • Hogere actieradius met extra accu.
  • Houder voor krukken of wandelstok
  • Opbergkoffer

 

Per model kunnen de extra opties afwijken. Kijk in de webshop van Fast & Furious voor alle mogelijkheden.

 

9. Wat zijn de beste scootmobielen?

Wat het beste scootmobiel is zal voor iedere eigenaar anders zijn. Zo kun je voor de laagste prijs gaan en de goedkoopste scootmobielen selecteren, of ga voor de meeste uitbreidingsmogelijkheden. Populaire merken zijn Nipponia, IVA, Scooty en Move. Kijk niet alleen naar de prijzen en specificaties maar vooral naar je eigen gebruik en stem daar de keuze op af. Er is zelfs een opvouwbare scootmobiel te koop.

Scootmobiel met 3 of 4 wielen

10. Is er een scootmobiel voor 2 personen?

Het aanbod is niet ruim maar je kunt wel degelijk een scootmobiel voor 2 personen kopen. Er zijn dan twee stoelen achter elkaar geplaatst, verder zijn de kenmerken nagenoeg gelijk aan een model voor één persoon. Dit kan voor mensen die van hun auto af willen een ideale oplossing zijn. Als je toch altijd samen reist dan hoef je niet twee scootmobielen te kopen.

 

11. Wat is een scootmobiel leasen?

Bij een scootmobiel leasen betaal je het voertuig in een aantal maanden af. In tegenstelling tot een ‘operational lease’ word je direct eigenaar van het scootmobiel, na voldoen van alle termijnen blijft het voertuig gewoon jouw eigendom. Je kunt zo kosten spreiden tot meerdere jaren. Het betreft een rentedragende lening met BKR registratie wat niet voor iedereen ideaal is. Een scootmobiel leasen kan wel een uitkomst zijn voor personen die niet graag een groot bedrag in één keer besteden.

beste scootmobielen

Daarnaast is ook nog IN3 wat staat voor in 3 termijnen betalen. In dat geval heb je in totaal 60 dagen om het volledige bedrag te voldoen. Het totaalbedrag wordt gedeeld in 3 delen waarvan je het eerste deel bij aankoop voldoet. In de 2 daaropvolgende maanden betaal je de rest. Je hebt zo iets meer ruimte om de betaling te voldoen. In dit geval is er geen sprake van een lening, een BKR registratie is niet aan de orde en je betaalt geen rente over het bedrag.

 

12. Kun je subsidie krijgen op een scootmobiel?

Als je een beperking hebt, een afstand tot de maatschappij of in een andere uitzonderlijke situatie verkeert, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor de WMO. Dit is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Je kunt dan een scootmobiel deels of geheel gesubsidieerd krijgen. Als je hiervoor een offerte moet overleggen dan kun je die via de winkel aanvragen. Via het PGB is het ook mogelijk om de kosten voor een scootmobiel te dekken. Vraag het na bij de gemeente of een zorgverlener.