Algemeen

Hoe scootmobiel via gemeente aanvragen? wmo of pgb

De betekenis van scootmobiel

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig dat ontworpen is om mensen met mobiliteitsproblemen en handicap te helpen zich beter te verplaatsen. Het stelt hen in staat om op een veilige en comfortabele manier deel te nemen aan het dagelijks leven.

Het belang van scootmobielen voor mobiliteit en onafhankelijkheid

Scootmobielen spelen een cruciale rol in het leven van veel mensen met een of fysieke beperkingen. Ze bieden een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid en stellen gebruikers in staat om op een eenvoudige manier hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

De rol van de gemeente bij het aanvragen van een scootmobiel

De gemeente speelt een belangrijke rol bij het verstrekken van scootmobielen aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. Dit gebeurt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het Persoonsgebonden Budget (PGB). In dit artikel bespreken we hoe u een nieuwe scootmobiel kunt aanvragen via de gemeente en welke opties u heeft.

 

scootmobiel aanvragen

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Wat is de WMO?

De WMO is een wet die bedoeld is om mensen met een beperking te ondersteunen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

Doel en reikwijdte van de WMO

De WMO heeft als doel om mensen met een beperking, waaronder ouderen en mensen met een fysieke beperking, te helpen bij het behouden van hun zelfstandigheid en deelname aan de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door het verstrekken van een scootmobiel of andere hulpmiddelen.

Scootmobiel aanvragen via WMO

Criteria voor WMO-ondersteuning

Om in aanmerking te komen voor een scootmobiel vergoeding via de WMO moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze kunnen per gemeente verschillen, maar over het algemeen moet u:

 • Een fysieke beperking hebben die uw mobiliteit belemmert
 • Niet in staat zijn om met andere vervoersmiddelen zelfstandig te reizen
 • Inwoner zijn van de gemeente waar u de aanvraag doet

Het aanvraagproces stap-voor-stap

 1. Neem contact op met het WMO-loket van uw gemeente om een melding te doen van uw hulpvraag. U kunt hiervoor bellen, mailen of langsgaan bij het loket.
 2. De gemeente neemt uw melding in behandeling en zal een gesprek met u inplannen om uw situatie te bespreken en te beoordelen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel.
 3. Als de gemeente besluit dat u in aanmerking komt voor een scootmobiel, ontvangt u een zogenaamde indicatie. Hierin staat welke ondersteuning u krijgt en welke vergoeding daarbij hoort.
 4. Vervolgens kunt u bij een gecontracteerde leverancier een scootmobiel uitkiezen die aan uw wensen en behoeften voldoet
 5. De leverancier levert de scootmobiel bij u thuis af en zorgt voor de nodige instructies en eventuele aanpassingen.
 6. De gemeente zal de kosten van de scootmobiel (gedeeltelijk) vergoeden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de geldende regels binnen uw gemeente.

WMO-loket: waar u terecht kunt

Het WMO-loket is het aanspreekpunt voor alle vragen rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt hier terecht voor informatie, advies en het doen van een nieuwe aanvraag voor een scootmobiel. U vindt het WMO-loket op de website van uw gemeente of bij het gemeentehuis.

WMO-bijdrage en kosten

Afhankelijk van uw inkomen en vermogen, kan de gemeente een eigen bijdrage vragen voor de kosten van de scootmobiel. Deze bijdrage is meestal een vast bedrag per vier weken en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De precieze regels voor de eigen bijdrage vindt u op de website van uw gemeente.

 

scootmobiel bij gemeente aanvragen

Persoonsgebonden Budget (PGB) Wat is het PGB?

Het Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee u zelf zonder zorgverzekeraar, een hulpmiddel of hulpmiddelen, zoals een scootmobiel, kunt inkopen. Met een PGB heeft u meer vrijheid en keuze in het kiezen van een geschikte scootmobiel en leverancier.

Doel en reikwijdte van het PGB

Het PGB is bedoeld voor mensen die zelf de beslissing en regie willen voeren over hun zorg en ondersteuning. Het stelt hen in staat om zelfstandig beslissingen te nemen over de hulp die zij nodig hebben en de manier waarop deze wordt geleverd.

Scootmobiel aanvragen via PGB

Criteria voor PGB-ondersteuning

Om in aanmerking te komen voor een fiets of scootmobiel via het PGB moet u aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor de WMO-ondersteuning. Daarnaast moet u aantonen dat u in staat bent om verantwoord met het PGB om te gaan en zelf de zorg in te kopen die u nodig heeft.

Het aanvraagproces stap-voor-stap

 1. Dien een aanvraag in bij het WMO-loket van uw gemeente en geef aan dat u een scootmobiel via het PGB wilt aanvragen.
 2. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en besluit of u in aanmerking komt voor een PGB.
 3. Als u in aanmerking komt voor een PGB, ontvangt u een beschikking met het toegekende budget.
 4. Met dit budget kunt u zelf een scootmobiel aanschaffen die aan uw wensen en behoeften voldoet. Let erop dat u de scootmobiel inkoopt bij een erkende leverancier en dat deze voldoet aan de gestelde eisen van de gemeente.
 5. Bewaar alle facturen en documentatie met betrekking tot de aankoop van de scootmobiel. U moet deze kunnen overleggen aan de gemeente als bewijs van een correcte besteding van het PGB.
 6. Houd er rekening mee dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele reparaties van de scootmobiel.

PGB-loket: waar u terecht kunt

Het PGB-loket is het aanspreekpunt voor alle vragen rondom scootmobiel krijgt het Persoonsgebonden Budget. U kunt hier terecht voor informatie, advies en ondersteuning biedt het doen van een aanvraag voor een scootmobiel via het PGB. U vindt het PGB-loket op de website van uw gemeente of bij het gemeentehuis.

PGB-tarieven en kosten

De hoogte van het PGB is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de kosten van de benodigde zorg of hulpmiddelen. De gemeente stelt het budget vast op basis van uw zorgbehoefte en de geldende tarieven. Houd er rekening mee dat u mogelijk een eigen bijdrage moet betalen, afhankelijk van uw inkomen en vermogen.

 

verschil tussen wmo en pgb

WMO vs. PGB: Welke optie past het beste bij u?

Voordelen van de WMO

 1. U hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een geschikte scootmobiel en leverancier; de gemeente regelt dit voor u.
 2. De gemeente draagt zorg voor het onderhoud en eventuele reparaties van de scootmobiel.
 3. De kosten voor de scootmobiel worden grotendeels vergoed door de gemeente.

Voordelen van het PGB

 1. U heeft meer keuzevrijheid en flexibiliteit bij het kiezen van een geschikte scootmobiel en leverancier.
 2. U kunt zelf bepalen welke aanpassingen of extra opties u nodig heeft voor uw scootmobiel.
 3. U heeft meer controle over de besteding van het budget en de invulling van uw zorg en ondersteuning.

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen tussen WMO en PGB

 1. Bent u in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de aanschaf, het onderhoud en eventuele reparaties van de scootmobiel?
 2. Heeft u specifieke wensen of eisen waaraan de scootmobiel moet voldoen, die niet gedekt worden door de standaardopties binnen de WMO?
 3. Heeft u voldoende tijd en energie om zelf op zoek te gaan naar een geschikte scootmobiel en leverancier?

Tips voor het kiezen van een geschikte scootmobiel aanvragen

Belangrijke kenmerken van scootmobielen

 1. Actieradius: de afstand die u kunt afleggen met een volle accu.
 2. Snelheid: de maximale snelheid die de scootmobiel kan bereiken.
 3. Gewicht: het totale gewicht van de scootmobiel, inclusief de accu.
 4. Draagvermogen: het maximale gewicht dat de scootmobiel kan dragen, inclusief de bestuurder en eventuele bagage.
 5. Afmetingen: de lengte, breedte en hoogte van de scootmobiel, belangrijk voor het manoeuvreren in kleine ruimtes en het vervoer ervan.
 6. Bediening: de gebruiksvriendelijkheid en ergonomie van de bedieningselementen, zoals het stuur, de gashendel en de remmen.

Overwegingen voor comfort en veiligheid

 1. Verstelbaarheid: een verstelbare stoel, stuurkolom en armleuningen zorgen voor een comfortabele zitpositie en betere besturing.
 2. Vering: goede vering draagt bij aan een soepele en comfortabele rit, vooral op oneffen terrein.
 3. Verlichting: zorg ervoor dat de scootmobiel voorzien is van goede verlichting en reflectoren voor zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer.
 4. Veiligheidsvoorzieningen: denk aan een gordel, anti-kiepwielen en een automatische snelheidsbegrenzer bij het nemen van bochten.

De juiste scootmobiel kiezen: vragen om uzelf te stellen

 1. Wat is uw budget en welke vergoeding kunt u verwachten van de gemeente via WMO of PGB?
 2. Welke eisen stelt u aan de actieradius en snelheid van de scootmobiel?
 3. Heeft u specifieke wensen op het gebied van comfort, veiligheid of extra opties?
 4. Kunt u de scootmobiel eenvoudig opbergen en vervoeren, bijvoorbeeld in uw woning of in uw auto?

Veelgestelde vragen (FAQs)

Hoe lang duurt het om een scootmobiel te ontvangen?

De doorlooptijd voor het aanvragen en ontvangen van een scootmobiel via de gemeente kan variƫren, afhankelijk van de drukte en de beschikbaarheid van de gewenste scootmobiel. Gemiddeld duurt het enkele weken tot enkele maanden na goedkeuring van uw scootmobiel aanvraagt.

Wat gebeurt er als mijn aanvraag wordt afgewezen?

Als uw gemeente aanvraagt voor een scootmobiel via de gemeente wordt afgewezen, kunt u in veel gevallen recht op bezwaar maken bij de gemeente. U kunt ook overwegen om een scootmobiel te huren, te lenen of zelf aan te schaffen.

Kan ik een scootmobiel krijgen als ik al een rolstoel heb?

Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie medische redenen en behoeften. De gemeente beoordeelt of u in aanmerking komt volledige vergoeding voor een scootmobiel naast een rolstoel op basis van uw mobiliteitsbeperking en zorgbehoefte.

Hoe zit het met onderhoud en reparaties?

Bij een scootmobiel via de WMO is de gemeente verantwoordelijk bijdrage betalen voor het onderhoud en eventuele reparaties van de scootmobiel. Bij een PGB-scootmobiel bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties, maar u kunt hiervoor een deel van uw PGB-budget gebruiken. Informeer bij uw zorgaanbieder of gemeente naar de specifieke regels en voorzieningen en mogelijkheden.

Is het mogelijk om een scootmobiel te huren in plaats van aan te vragen via WMO of PGB?

Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren bij verschillende aanbieders. Houd er echter rekening mee dat de kosten voor het huren van een scootmobiel op lange termijn hoger kunnen uitvallen dan het aanvragen van een scootmobiel via WMO of PGB. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden en kosten voor het huren van een scootmobiel.

Scootmobiel via gemeente aanvragen in het kort:

Het belang van scootmobielen in het dagelijks leven

Scootmobielen zijn belangrijke hulpmiddelen voor mensen met beperkte mobiliteit. Ze vergroten de zelfstandigheid en leefomgeving, waardoor de kwaliteit van het dagelijks leven aanzienlijk verbetert.

De keuze tussen WMO en PGB voor het aanvragen van een scootmobiel

De keuze tussen WMO en PGB hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Beide opties hebben hun eigen voordelen en vereisten. Overweeg de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voordat u een keuze maakt.

De stappen die u moet ondernemen om een scootmobiel te verkrijgen

Om een scootmobiel aan te vragen via de gemeente, moet u eerst bepalen of u in aanmerking komt voor WMO- of PGB-ondersteuning. Vervolgens dient u een aanvraag in bij uw gemeente, die uw aanvraag zal beoordelen en eventueel goedkeuren. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, kunt u een bepaald budget en type scootmobiel uitzoeken en deze via de gemeente verkrijgen.

Tips voor het kiezen van de juiste scootmobiel

Bij het kiezen van een geschikte scootmobiel is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals actieradius, snelheid, gewicht, draagvermogen, afmetingen en bediening. Daarnaast zijn comfort, veiligheid en extra opties belangrijk voor een prettige rijervaring. Stel uzelf de juiste wensen voldoet vragen om tot een weloverwogen keuze te komen.

 

Vergoeding scootmobiel