Algemeen

Alles wat je moet weten over het verzekeren van je scootmobiel auto

Wanneer je een scootmobiel auto, 45 km auto, brommobiel of andere gesloten voertuigen zonder rijbewijs aanschaft, is het essentieel om de juiste verzekeringsdekking te regelen. Deze voertuigen bieden een uitkomst voor mensen die geen rijbewijs kunnen of willen halen, maar toch mobiel willen blijven. Echter, net als bij reguliere auto’s, is een verzekering wettelijk verplicht en kan de premie een flinke kostenpost zijn. In deze uitgebreide gids bespreken we alle ins en outs van het verzekeren van je scootmobiel auto.

verzekeren van je scootmobiel auto

De verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen dekkingsgraad en bijbehorende premie. Laten we eens kijken welke opties er zijn en wat ze precies inhouden.

WA Verzekering

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de minimale dekking die wettelijk verplicht is voor alle voertuigen, ongeacht het type. Deze verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen. Stel dat je met je scootmobiel auto een aanrijding veroorzaakt waarbij een voetganger gewond raakt en zijn of haar fiets beschadigd wordt. De WA-verzekering dekt dan de medische kosten van de voetganger, evenals de reparatiekosten van de fiets.

WA + Casco Verzekering (All Risk)

Een WA + Casco verzekering, ook wel bekend als een All Risk verzekering, biedt bredere dekking dan alleen WA. Naast de dekking voor schade aan derden, wordt ook schade aan je eigen voertuig gedekt. Dit kan variëren van reparatiekosten na een aanrijding tot schade door brand, vandalisme of natuurrampen zoals hagel of omvallende takken.

Stel dat je met je 45 km auto onderuit gaat door gladde wegen en tegen een stoeprand botst. Met een WA + Casco verzekering worden de reparatiekosten van je voertuig, zoals een nieuwe band, velg of stuurinrichting, gedekt door de verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een optionele aanvulling op je autoverzekering. Deze dekking voorziet in juridische bijstand en advies bij verkeer gerelateerde kwesties. Denk aan situaties waarin iemand anders jouw voertuig beschadigt en hun verzekering moeilijk doet, of wanneer je een geschil hebt over een verkeersboete. De rechtsbijstandverzekering stelt dan een advocaat aan om jouw belangen te behartigen, zonder extra kosten voor jou.

Factoren die de premie bepalen

De premie voor je scootmobiel auto verzekering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder enkele belangrijke aspecten die van invloed zijn op de hoogte van je maandelijkse of jaarlijkse premie:

 • Je woonplaats
 • De leeftijd van de bestuurder(s)
 • Het type voertuig (scootmobiel auto, 45 km auto, brommobiel, etc.)
 • De cataloguswaarde (nieuwprijs) van het voertuig

Hoe hoger de cataloguswaarde van je voertuig, hoe hoger de premie zal zijn. Ook jonge bestuurders betalen doorgaans meer dan ervaren, oudere bestuurders.

Voorbeelden van verzekeringskosten

Om je een idee te geven van de kosten, hebben we enkele prijsvoorbeelden voor je op een rijtje gezet. Deze zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen afwijken van jouw specifieke situatie.

Move Vigorous 8 (cataloguswaarde € 7.800,-)

 • WA: € 37,- per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Rechtsbijstand: € 39,25 per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Casco: € 85,50 per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Casco + Rechtsbijstand: € 87,75 per maand incl. assurantiebelasting

Move E4 (cataloguswaarde € 11.500,- full option)

 • WA + Casco: € 113,- per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Casco + Rechtsbijstand: € 115,- per maand incl. assurantiebelasting

Move E3 (cataloguswaarde € 7.300,-)

 • WA: € 36,- per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Rechtsbijstand: € 38,25 per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Casco: € 84,- per maand incl. assurantiebelasting
 • WA + Casco + Rechtsbijstand: € 86,50 per maand incl. assurantiebelasting

Kenmerken van de voorbeeldvoertuigen

De Move Vigorous 8 is een gesloten 45 km auto met een robuuste off-road uitstraling, vergelijkbaar met een Range Rover. Hij is uitgerust met 12-inch sportvelgen, een camera, bluetooth audio en elektrische ramen. Het rijgedrag doet denken aan een gewone auto.

De Move E4 is een vierwielige microcar met een moderne, compacte uitstraling. Je kunt het bereik vergroten met lithium-accu’s en hij beschikt over een touchscreen multimediasysteem met parkeercamera en nog veel meer luxe opties, inclusief airconditioning.

De Move E3 lijkt op de E4, maar heeft drie wielen en een scooter-achtig stuur in plaats van een autostuur. Achterin biedt hij ruimte voor maximaal drie personen.

Het afsluiten van een verzekering

Het afsluiten van een verzekering voor je scootmobiel auto kan eenvoudig online worden geregeld. Via de website van de verzekeraar kun je een vrijblijvende offerte opvragen en de premie berekenen op basis van jouw specifieke situatie. Zodra je de offerte hebt goedgekeurd, ontvang je de verzekeringssticker per post. Deze sticker moet zichtbaar op de achterzijde van je voertuig worden geplakt, met daarop het kenteken. Rijden zonder kenteken is niet toegestaan en kan leiden tot boetes.

De premie kan worden voldaan per maand, kwartaal, halfjaar of jaar, afhankelijk van je voorkeur. Sommige verzekeraars bieden ook een combinatiekorting aan wanneer je meerdere verzekeringen, zoals een inboedel- of reisverzekering, bij hen afsluit.

Bijzonderheden voor invalidenvoertuigen

Wanneer je een scootmobiel auto of ander voertuig aanschaft vanwege een lichamelijke beperking, is het belangrijk om dit aan te geven bij het afsluiten van de verzekering. De verzekeraar zal dan rekening houden met jouw specifieke situatie en eventuele aanpassingen aan het voertuig. Dit kan van invloed zijn op de dekking en de hoogte van de premie.

Hulp bij schadegevallen

Mocht je onverhoopt betrokken raken bij een ongeval of schadegebeurtenis, dan is het essentieel om direct contact op te nemen met je verzekeraar. Zij kunnen je begeleiden door het proces en uitleggen welke stappen er moeten worden ondernomen. Afhankelijk van de ernst van de schade en de dekkingsvoorwaarden van je polis, zal de verzekeraar bepalen of reparatie of vervanging van het voertuig noodzakelijk is.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je ook een beroep doen op juridische bijstand. Zij kunnen je adviseren en bijstaan in eventuele juridische procedures of geschillen met andere partijen of instanties.

Veiligheid voorop

Hoewel een verzekering je financieel kan beschermen bij schade of ongevallen, is het natuurlijk altijd beter om dergelijke situaties te voorkomen. Rijd daarom altijd voorzichtig en houd je aan de verkeersregels. Respecteer andere weggebruikers en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan. Een veilige en defensieve rijstijl kan veel narigheid voorkomen.

Verzekering voor je scootmobiel auto

Het verzekeren van je scootmobiel auto, 45 km auto, brommobiel of ander gesloten voertuig zonder rijbewijs is een must om jezelf te beschermen tegen financiële risico’s. Door de juiste keuzes te maken en de verschillende dekkingsmogelijkheden te begrijpen, kun je een verzekering samenstellen die past bij jouw specifieke situatie en budget. Neem de tijd om offertes op te vragen en vergelijk de premies en voorwaarden van verschillende aanbieders. Zo vind je de beste oplossing voor jouw mobiliteitsbehoefte en rij je zorgeloos en veilig de weg op.