Subsidieregeling voor scootmobielen

onderhouds kosten scootmobielGoed nieuws! Je kunt in veel gevallen gebruikmaken van een subsidie wanneer je een scootmobiel wilt kopen. Nederland kent 2 subsidies, en wellicht dat je daarvoor in aanmerking komt. Deze subsidies heten WMO en PGB, en daarover lees je hieronder meer.

WMO en PGB

Wie een beperking heeft kan in aanmerking komen voor een subidie via het WMO en/of PGB. Of je in aanmerking komt hangt van allerlei factoren af. Er wordt gekeken naar het inkomen, de zorgbehoefte, de samenstelling van het gezin, en dus ook de draagkracht. Het wil niet per definitie zeggen dat wannneer je een (leuk) inkomen hebt, je niet in aanmerking komt. Het hangt echt van je beperking en situatie af.

WMO

Het WMO is de wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet schrijft voor dat je zelfstandig moet kunnen blijven wonen, en indien dat niet lukt, maar wel met een hulpmiddel, dat je recht hebt op een subsidie. Zo kun je bijvoorbeeld een aanpassing krijgen in de woning, zoals een aangepaste keuken, een traplift, en zelfs een scootmobiel zodat je zelfstandig boodschappen kunt doen. In dit geval kun je dus geld krijgen om een scootmobiel te kopen.

PGB

Het PGB is het persoonsgebonden budget. Wie zorg nodig heeft kan een budget krijgen ter tegemoetkoming. Met het PGB kun je zelf je eigen zorg inkomen. Denk hierbij aan het inkopen van huishoudelijke hulp, die bijvoorbeeld de was komt doen, maar ook andere hulpmiddelen waaronder een scootmobiel. Sommige mensen kunnen zowel op het WMO als PGB aanspraak maken. Onderaan de streep betekent dat dat de gemeente je scootmobiel betaalt.

Leasen kan ook een optie zijn

Is de subsidie niet voldoende om een scootmobiel te kopen, dan zou je wanneer je hiernaast een inkomen hebt, ook een scootmobiel kunnen leasen. Lease is een afbetaal regeling waarbij je per maand aflost. Vaak kun je makkelijk een scootmobiel leasen voor wat je krijgt via het PGB.