De meeste mensen denken bij gehandicaptenauto’s aan enorme bestelwagens met hydraulische liften en wetten waardoor ze op gehandicaptenparkeerplaatsen mogen staan. Er is echter een ander type gehandicaptenauto dat steeds populairder wordt.
Een microcar is een kleine, lichte voertuigen die ontworpen zijn om in de stad te rijden. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren en kunnen in kleine ruimtes worden geparkeerd. Het belangrijkste is dat ze betaalbaar en toegankelijk zijn voor mensen met uiteenlopende handicaps. Microauto’s kunnen bijvoorbeeld worden uitgerust met handbediening, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die hun voeten niet kunnen gebruiken. Met hun groeiende populariteit beginnen microauto’s het denken over gehandicaptenvervoer te veranderen.
Wat zijn de voordelen van gehandicaptenauto’s
microauto’s zijn een soort gehandicaptenauto. Deze hebben veel voordelen voor mensen met een handicap. microauto’s zijn gemakkelijk in en uit te stappen en zeer wendbaar. microauto’s hebben ook een laag zwaartepunt, waardoor ze stabieler zijn op de weg.
microauto’s zijn ook gemakkelijker te parkeren dan grotere auto’s. microauto’s zijn zeer zuinig met brandstof en stoten minder vervuiling uit dan grotere auto’s. microauto’s zijn een uitstekende keuze voor mensen met een handicap die geld willen besparen op benzine en hun impact op het milieu willen beperken.
Hoe krijgt u een invalide auto in Nederland
Als een auto kapot gaat, is dat altijd een gedoe. Maar als u in Nederland bent en uw auto is onklaar, is er een specifieke procedure die u moet volgen om hem te laten wegslepen. Eerst moet je de ANWB bellen. Zij sturen een takelwagen naar uw locatie. Zodra de takelwagen arriveert, beoordeelt de chauffeur de situatie en bepaalt of uw auto ter plaatse kan worden gerepareerd of dat hij naar een nabijgelegen garage moet worden gesleept.
Als je auto moet worden afgesleept, koppelt de chauffeur de auto aan de sleepwagen en brengt deze naar de dichtstbijzijnde ANWB-erkende garage. Daar stelt een monteur een diagnose van het probleem en geeft u een prijsopgave voor de reparatie. Als je besluit tot reparatie over te gaan, vergoedt de ANWB tot 50% van de kosten (tot een maximum van € 150). Als je niet wilt overgaan tot reparatie, betaal je €50 voor het wegslepen en stallen van je auto. Hoewel het dus nooit leuk is om een gehandicapte auto te hebben, is er in Nederland tenminste een eenvoudige procedure om de auto te laten wegslepen en repareren.
De verschillende soorten voertuigen
Er zijn veel verschillende soorten gehandicaptenauto’s op de markt, van minicars tot grote bestelwagens. Microcars zijn het kleinste en meest wendbare type gehandicaptenauto, waardoor ze perfect zijn voor stadsverkeer.
Ze hebben meestal een kortere wielbasis en een smallere draaicirkel dan gewone auto’s, waardoor ze gemakkelijker te parkeren en door krappe ruimtes te navigeren zijn. Grote bestelwagens daarentegen bieden meer ruimte en comfort voor lange reizen. Deze voertuigen hebben meestal bredere deuren en gangpaden, samen met veel ruimte voor bagage of aangepaste apparatuur. Of u nu een microauto nodig hebt om door de stad te rijden of een grote bestelwagen voor lange reizen, er is een gehandicaptenvoertuig die aan uw behoeften voldoet.
De kosten
In Nederland kunnen de kosten van een gehandicaptenvoertuig tot vier keer hoger zijn dan die van een gewone auto. Dit komt doordat 45 km auto speciaal moeten worden aangepast aan de behoeften van hun bestuurders.
Ze moeten bijvoorbeeld speciale voorzieningen hebben voor rolstoelgebruikers of worden uitgerust met handbedieningen. Bovendien hebben gehandicapte bestuurders in Nederland recht op een aantal belastingvoordelen en kortingen op parkeer- en wegentol. Daardoor zijn de totale kosten voor het bezit van een invalide auto in Nederland aanzienlijk hoger dan in andere landen. Deze kosten worden echter gecompenseerd door de grotere mobiliteit en onafhankelijkheid die een invalide auto kan bieden.