Uncategorized

Waarom een scootmobiel kopen?

Een scootmobiel is geen fashion statement. Het is doorgaans een indicatie dat je lichaam niet in staat is om lange afstanden af te leggen. Soms komt dit door een beperking of gewoon omdat je een dagje ouder wordt. De naam ‘gehandicaptenvoertuig’ is beladen en eigenlijk klopt het niet. Je hoeft namelijk niet gehandicapt te zijn om gebruik te maken van dit voertuig. En als je dit wel bent dan biedt een scootmobiel kopen juist bewegingsvrijheid en nieuwe mogelijkheden. Waarom zou je een scootmobiel kopen en voor wie is deze drie- of vierwieler geschikt? Dat en meer lees je op deze pagina van Scootmobiel Belang.

 

Mobiliteit is vrijheid

Je wilt niet afhankelijk zijn van andere mensen. Als fietsen niet mogelijk is en een auto rijden ook niet verantwoord is dan kun je toch vooruit met een scootmobiel. In plaats van een taxi bestellen stap je gewoon op je eigen voertuig en maak je een ritje. Zie het niet als een gehandicaptenvoertuig maar als een hulpmiddel om jou (weer) mobiel te maken. Het is technologie die gemaakt is om je vooruit te helpen, onafhankelijk te maken en de vrijheid te geven die je verdient.

 

Scootmobiel voor de boodschappen

Ga je boodschappen doen? Die neem je eenvoudig mee met je scootmobiel. Zo kun je een mandje voor plaatsen, een koffer achter of een tasje tussen je benen. Boodschappen doen is heel eenvoudig als je een eigen vervoermiddel tot je beschikking hebt. Kun je overal binnenrijden met een scootmobiel? Nee, niet overal maar de grote winkelketens zullen doorgaans toegang bieden voor gehandicaptenvoertuigen. Een driewieler is dan praktischer dan een vierwieler. Je kunt de maximumsnelheid terugschakelen naar 6 km/u, dan kun je verantwoord op de stoep en in de winkel rijden.

 

Maatwerk scootmobiel

Naast luxe of goedkope scootmobielen zijn er ook maatwerk opties leverbaar. Zo kun je kiezen voor een accu met hogere capaciteit als je vaak lange ritten maakt. Je kunt ook een comfort stoel laten plaatsen als je last hebt van rugproblemen. De bediening van een aantal modellen is aanpasbaar zodat mensen met gewrichtsproblemen kunnen kiezen voor bediening met hand of voet. Zelfs de wijze van remmen kan aangepast worden op een beperking. De specialisten van Fast & Furious helpen je graag verder met het bouwen van je eigen maatwerk scootmobiel.

 

Welke scootmobiel is het beste?

De beste scootmobiel is het model dat aansluit op jouw wensen en behoeften, nu en in de toekomst. Sommige mensen rijden slechts enkele kilometers per week terwijl andere personen iedere dag de accu leeg rijden. Als je lichamelijke klachten hebt dan zullen de afwegingen anders zijn dan bij verstandelijke beperkingen. Wellicht willen je benen niet meer maar zijn je armen helemaal in orde, of juist andersom. De beste scootmobiel is het voertuig dat je brengt waar je wilt zijn en nooit in de weg staat.

Goedkope scootmobiel kopen

Goedkoop is duurkoop, dat gezegde kennen we allemaal. Sommige merken maken gebruik van dit vooroordeel en verkopen hun producten voor de hoofdprijs. Goedkoop hoeft echter niet duurkoop te zijn, en luxe scootmobielen zijn niet automatisch beter in kwaliteit. Kijk vooral naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit, zo zijn er merken als Nipponia die een hoogwaardige kwaliteit bieden voor een scherpe prijs. Move, IVA en Scooty zijn nog enkele merken die wellicht wat minder bekend zijn bij het grote publiek, budget bewuste scootmobiel kopers kennen deze voertuigen zeker.

 

Langs de weg met een lege accu

Met een standaard scootmobiel kun je al tientallen kilometers afleggen zonder bij te laden. Er zijn echter ook accu’s met een hogere capaciteit waarmee je honderden kilometers kunt afleggen. Daarnaast zijn er modellen met uitneembare accu zodat je de batterij overal aan het lichtnet kunt opladen. Maar als je de scootmobiel liever oplaadt in de schuur of garage dan zijn hier ook opties voor. Wil je goedkoop een scootmobiel kopen? Dan kom je waarschijnlijk uit op een lood-accu met lagere capaciteit. Als geld een minder belangrijke rol speelt ga dan liever meteen voor een lithium-ion accu met hoge capaciteit.

 

Waar parkeer je een scootmobiel?

Een standaard scootmobiel past door een standaard deurframe en poort. Als je regelmatig jouw voertuig buiten moet stallen dan is een ART gekeurd slot geen overbodige luxe evenals een diefstal verzekering. Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig, geen auto. Je mag dus niet parkeren in een parkeervak dat voor auto’s is bestemd. Een enkel model is opvouwbaar. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die minder mobiel zijn maar wel kunnen reizen via auto of openbaar vervoer. Er zijn overdekte modellen waarin je droog zit of scootmobielen met regen- of windscherm. Bij buiten stallen is een regenhoes zeker een goede investering.

 

Drie of vier wielen?

Je kunt een scootmobiel kopen met drie of vier wielen. Je kiest voor een model met vier wielen als je behoefte hebt aan extra stabiliteit. In de praktijk zal een model op drie wielen meer wendbaarheid opleveren met lichter sturen en meer beenruimte. Als je twijfelt breng dan een bezoek aan een Fast & Furious locatie en probeer het zelf uit. De meeste mensen kiezen echter voor een scootmobiel op drie wielen. Een testrit maken is altijd een goed idee, een ritje maken met een scootmobiel van iemand in je omgeving zal je ook een idee geven van rijden op een gehandicaptenvoertuig. Je hebt geen rijbewijs nodig dus je mag er in principe direct op stappen en wegrijden. Een paar lessen als beginner is overigens geen overbodige luxe.

 

Prijs is niet de voornaamste overweging

Als je moet rondkomen van een klein inkomen dan zul je als eerste de prijzen vergelijken, dat is heel vanzelfsprekend. Toch is een goedkope scootmobiel die eigenlijk niet bij je past zonde van het geld. Je kunt dan beter sparen tot je wel een geschikt model kunt aanschaffen, je kunt ook een scootmobiel leasen of in delen betalen. Via het gemeentelijke WMO loket kunnen personen die hiervoor in aanmerking komen een subsidie krijgen voor aanschaf van een gehandicaptenvoertuig, ook via PGB zijn er diverse mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg. Informeer naar de mogelijkheden.