Verkeersregels scootmobielen

Met de scootmobiel mag vrijwel overal worden gereden, behalve op de snelweg.
De scootmobiel berijder dient zich wel aan te passen aan de andere weggebruikers. Dit betekend dat de verkeersregels voor de scootmobiel in de regel afhankelijk zijn van de plaats waar wordt gereden.

Klik hieronder voor een les scootmobiel rijden (Video).

Stoep of voetpad

verkeersborden stoep voetpadDe verkeersregels moeten gevolgd worden die voor voetgangers gelden. Er mag niet harder dan 6 kilometer per uur worden gereden. Het zebrapad geeft voorrang net als een voetganger, daar is het handig en veilig oversteken maar…steek niet over als het verkeer het zebrapad al dicht genaderd is maar wacht af of er duidelijk gestopt wordt! De scootmobiel mag geparkeerd worden op de stoep. Let er bij het parkeren wel op zo min mogelijk andere scootmobiel gebruikers en voetgangers te hinderen.

Rijden op het fietspad

verkeersborden fietspadHier moeten de verkeersregels worden gevolgd die voor (brom) fietsers gelden op het fietspad. De maximum toegestane snelheid is 25 (30) km per uur binnen de bebouwde kom en 40 kilometer per uur buiten de bebouwde kom. Net als de andere weggebruikers van het fietspad is verlichting noodzakelijk bij duisternis en slecht zicht overdag. Fietsers van rechts hebben tegenwoordig voorrang maar pas op, neem niet maar wacht af of u voorrang krijgt. Hier gebeuren de meeste ongelukken door!

Rijbaan (Gemeente bebouwde kom)

verkeersbord plaatsnaam helmondHier moeten de verkeersregels worden gevolgd die voor voertuigen gelden die maximaal 50 kilometer in de bebouwde kom mogen rijden en voor brommobiels 45 km per uur gelden. Er mag bijvoorbeeld niet met twee voertuigen naast elkaar worden gereden, ook niet als het andere voertuig een scootmobiel is! Ook moet verlichting gevoerd worden bij duisternis en slecht zicht overdag.

Er zijn nog meer regels en bepalingen die gelden voor de scootmobiel maar die door ons persoonlijk aan de scootmobielgebruiker worden uitgelegd!

LET OP!

verkeersbord snelweg autowegZiet u een van deze rechter borden? Dan moet u zich onmiddellijk verwijderen uit dit gebied! LEVENSGEVAARLIJK!!!